Hírek, aktualitások

December 5-én ünnepeljük az Önkéntesek Nemzetközi Világnapját!

Az ENSZ Közgyűlése az 1985. december 17-én alkotott határozatában december 5-ét jelölte meg az Önkéntesek Nemzetközi Világnapjának. A jeles nap alkalmából szeretnénk köszönetet mondani minden lelkes, kitartó és a természet megőrzéséért tenni akaró önkéntesünknek.

A Peszéri-erdőben ezúttal is számos program valósult meg

Mint ahogyan már korábban beszámoltunk róla, harmadik alkalommal rendeztük meg a Peszéri Fanyűvő Kupát. A résztvevő csapatoknak a nagy természetvédelmi problémát okozó inváziós fafajok egyedeinek teljességre törekvő eltávolítását kellett végezniük. A versenyzők nagyon hatékonyan dolgoztak, az inváziós fafajok (nyugati ostorfa, mirigyes bálványfa, zöld juhar és kései meggy) összesen 27.895 db egyedét távolították el. Ezzel közel 2 hektáros területet tisztítottak meg. (Teljes cikk itt érhető el.)

A III. Peszéri Fanyűvő Kupa résztvevői. (Fotók: Schneider Viktor)

A hétvégékre szervezett programok keretében az inváziós fafajok eltávolítása mellett őshonos fajok ültetésében is közreműködtek önkénteseink. Továbbá többen vannak, akik egyénileg is dolgoznak az erdőben, valamint szeptemberben három német fiatal érkezett a UNESCO-tól, akik fél évig laknak az Erdei oktatóközpontban, és napi szinten végeznek önkéntes munkát.

Minden évben érkeznek hozzánk szakdolgozók, akik önkéntes tevékenységet végeznek, és számos olyan adatot is szolgáltatnak a szakdolgozatukat megalapozó munkájuk során, amelyeket beépítünk az erdőkezelés tervezésébe, így az invazívok írtásába is.

Több önkéntes, szak-és diplomadolgozó, valamint fiatal kutató tevékenykedik a jelenleg futó rákosivipera-védelmi LIFE-projekt kiskunsági akcióinak keretében is. Idén három szakdolgozat készült a projekt tevékenységeihez kapcsolódó témákban, továbbá nyolc munka van készülőben. Érdemes megjegyezni, hogy évente mintegy 500 napnyi munkával segítik a szakemberek munkáját.

A rákosi viperák monitorozását végző önkéntesek a Felső-Kiskunságban.

A Peszéri-erdő “bejáratánál” kihelyeztük az Önkéntesek Tábláját jelezve mindenkinek, hogy milyen fontos szerepük van önkénteseknek az ott folyó természetvédelmi tevékenységekben.

Önkéntesek Táblája a Peszéri-erdőben.

Köszönjük szépen minden önkéntesnek az idei munkáját! A 2024-es esztendőben is várunk mindenkit, aki csatlakozna a természetvédelmi tevékenységek végzéséhez.

 

Szöveg: Bánsági Éva, dr. Vadász Csaba, Schneider Viktor