Hírek, aktualitások

Darumozgalom a szegedi Fehér-tónál

A csípősebb, hideg idő beköszöntével felélénkült a délre tartó, nálunk megpihenő darucsapatok mozgása. A számuk folyamatosan változik, így minden héten, csütörtökön országos daruszámlálással, az ún. daruszinkronnal követik nyomon őket a szakemberek.  A Felső-Kiskunság szikes tavai közül a Szabadszálláshoz közeli Zab-széket részesítik előnyben, itt több ezer példány tölti az éjszakákat.

A  szegedi Fehér-tóra alkonyatkor több mint tízezer daru húz be, november 26-án 14 500-at számoltak a kollégáink. A térség tavain is sok daru éjszakázik, a pusztaszeri Büdös-széken 8-9000 körül mozog a számuk, a gátéri Fehér-tónál is több száz példány.

A madarak nappal a környező tarlókra, vetésekre, nagyobb gyepekre járnak táplálkozni. Késő délutántól kisebb-nagyobb csapatokban húznak be az éjszakázó helyekként használt tavakra.

Sajnos a járvány miatti korlátozások idén nem teszik lehetővé a szakvezetéses darules túráinkat. Aki mégis szeretne a behúzó darucsapatok látványában gyönyörködni, azok a szegedi Fehér-tónál megtehetik.

Sándorfalva, Brassói u. felől közelítve a területre, a Macskási-gyep mellett húzódó töltésen gyalogosan haladva keressünk olyan helyet,  ahol a fák és bokrok takarásában maradhatunk. Itt mozdulatlanul várva kevésbé zavarjuk a madarakat, és nagyobb az esélyünk, hogy a fejünk felett, nem pedig minket nagy ívben kikerülve húznak be a tóra a darvak.

A tó másik oldalán, a Beretzk Péter kilátót is javasoljuk darulesre. Megközelítés: E5-ös útról, a szatymazi temető felől földúton.

Akinek pedig nincs lehetősége kilátogatni a területre, tekintse meg kollégánk, Puskás József rövid videóját a fehér-tavi darvakról.