Hírek, aktualitások

Darules túrák a Szegedi Fehér-tónál 2019

A hazai daruvonulási útvonal egyik legfontosabb állomása a szegedi Fehér-tó környéke. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság túravezetője segítségével felejthetetlen élményben lehet részünk, miközben darvak ezrei szállnak el a fejünk felett.

Az ősz egyik leglátványosabb természeti eseménye a daruvonulás. A darvak ilyenkor nagy tömegben vonulnak át hazánkon, messze hangzó krúgatásuk hozzátartozik az igazi őszi hangulathoz. A kelet-európai állomány kiemelt gyülekezési helye a Hortobágy és a Szegedi Fehér-tó környéke. Az itt megpihenő darvak a szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat pedig lecsapolt halastavakon, pusztai elöntéseken töltik.

A darvak nagy része november végén, a tartós fagyok beálltakor elhagyja hazánkat és Európa déli részén vagy Észak-Afrikában töltik a telet. Az elmúlt évtizedekben egyre több példa van arra is, hogy nagyobb csoportjaik nálunk telelnek át.

A szegedi Fehér-tó környékén tartózkodó darvak száma meghaladhatja a 30-40 ezret, érdemes hát jelentkezni a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság daruleső túráira. A nemzeti park túravezetője segítségével garantáltan nem maradunk le a darvak esti behúzásáról, és sok mindent megtudhatunk életmódjukról is.

A túrákra előre be kell jelentkezni!

A TÚRÁRÓL: A darules túrák a Tisza-völgyi Bemutatóháztól indulnak. A Bemutatóház kiállításán tartott rövid tárlatvezetés után a tórendszer ideális pontján várjuk be a darvak érkezését, miközben néhány gyógynövényt és más érdekességeket is bemutatunk. A Tisza-völgyi Bemutatóháztól autóval megyünk általában a tó Sándorfalva felöli oldalára.

IDŐTARTAM: A program kb. 3 órás, naplemente után fejeződik be.

TALÁLKOZÓ HELYE: Tisza-völgyi Bemutatóház

MEGKÖZELÍTÉS AUTÓVAL: A Bemutatóház az E5-ös út (régi pesti út, más nevén E75-ös számú főút) 157. és 158. számú kilométertáblái között található. Közúti múzeumtábla jelzi a főút mentén. A főbejárat a főútról nyílik, ahol két pihenőparkoló és két büfé (csak az egyik üzemel) van a két oldalon. A kapun nagy tábla látható "Tisza-völgyi Bemutatóház" felirattal, a Kiskunsági Nemzeti Park logójával.

PARKOLÁS: a pihenőparkolókban a főút mellett közvetlenül.

MEGKÖZELÍTÉS TÖMEGKÖZLEKEDÉSSEL: Busszal a "Szatymazi temető" helyközi megállónál kell leszállni, ami a Bemutatóháztól 300 méterre északra található. Vonattal érkezve Szatymaz megállóig kell kérni a jegyet, onnan 20 perc séta a Bemutatóház. VÁRHATÓAN JÁRMŰVEKKEL KELL MOZOGNUNK A HELYSZÍNEK KÖZÖTT. A tömegközlekedéssel érkezőknek segítenünk a rendelkezésre álló járművekkel, jelentkezéskor kérjük jelezzék ezt az igényüket.

TÁV: a madarak útvonalától függően 3 - 5 km.

GYEREKEK: Kisgyerekek is jöhetnek, a távot könnyedén teljesíteni szokták.

KUTYÁK: Kutyák (és egyéb háziállatok) szintén jöhetnek, de csak pórázon vagy szállítótáskában, mivel védett területen is közlekedünk. Csak fegyelmezett, jól szocializált kutyát hozzanak, amely nem ugat állandóan.

AJÁNLOTT ÖLTÖZÉK: Gumicsizmára nincs szükség, inkább túracipő, bármilyen kényelmes cipő ajánlott. Füves ösvényeken sétálunk, a túra során használt utak akár eső után is jól járhatóak. Meleg öltözék javasolt!

MIT HOZZUNK? Meleg tea, forralt bor termoszban kellemes lehet. Akinek van távcsöve, hozza magával! (Korlátozott számban tudunk biztosítani távcsövet a túra idejére.) Fényképezőgépet lehet hozni, de kérünk mindenkit, hogy vakut a darulesen ne használjon.

JEGYÁRAK: felnőtt 900 Ft, diák és nyugdíjas 600 Ft, családi 2400 Ft - a helyszínen fizetendő. (A jegyár tartalmazza a Bemutatóház kiállításának belépőjét is.)

IDŐPONTOK:

Október 19. szombat, 14:00 óra

Október 26. szombat, 14:00 óra

Október 27. vasárnap, 14:00 óra

November 2. szombat, 14:00 óra

November 3. vasárnap, 14:00 óra

November 16. szombat, 13:30 óra

November 17. vasárnap, 13:30 óra

November 23. szombat, 13:30 óra

November 24. vasárnap, 13:30 óra

(+ külön bejelentkező csoportoknak 20 fő felett egyéni időpontban, a szabad időpontok függvényében)

JELENTKEZÉS ÉS INFORMÁCIÓ: Ábrahám Krisztián, abrahamk@knp.hu, 30/638-0297. Online bejelentkezés 1 perc alatt és további infók ezen a linken: https://docs.google.com/forms/d/1GoAXsonkl3PvL6OiyGGOi3zIYv1sFOAuq4aawuJDpk8/edit?ts=5d9f9d02