Hírek, aktualitások

A vöröshasú unkák is köszöntik a víz világnapját!

Március 22-én kiemelt figyelem irányul a vízre, mert ezen a napon ünnepeljük annak világnapját. A jeles nap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

Zajlik az élet a Felső-Kiskunsági vizes élőhelyeken, ahol a napokban már hallható volt a vöröshasú unkák jellegzetes hangja. A faj egyedei általában márciusban előbújnak szárazföldi telelőhelyeikről, majd megkezdik a vándorlásukat a vizekbe. A párzási időszakban a hímek felfekszenek a víz felszínére és jellegzetes „unk-unk” hívóhangot hallatnak.

Vöröshasú unka (Fotó: Dr. Mizsei Edvárd)

A vöröshasú unka olyan vizes élőhelyeken fordul elő, ahol sűrű vízinövényzet található, ugyanakkor előnyben részesíti a náddal, hínárral és békaliliommal tarkított területeket is. Leginkább a nagyobb kiterjedésű, állandó vízállásokban figyelhetjük meg, de találkozhatunk vele csatornákban, holtágakban, mocsarakban és nagyobb pocsolyákban is. Különösen érzékeny a vizek tisztaságára.

A fekete hasoldal narancssárgától a sötétpirosig terjedő színárnyalatokkal tarkított (fotó: Dr. Mizsei Edvárd)

Igazán szerencsés az, aki a drasztikusan fogyatkozó kétéltű-fajok egyedeit megpillantja, vagy csak hallja. Nincs ez másként a vöröshasú unka esetében sem, amelynek veszélyeztető tényezői között említhetjük a vizes élőhelyek megszűnését, illetve azok kiszáradását. Az állományok eltűnéséhez hozzájárul továbbá a vízszennyezés, valamint a betelepített idegenhonos fajok térhódítása.

A vöröshasú unka hazánkban védett, természetvédelmi értéke: 10 000 Ft.