Hírek, aktualitások

A lepkék kolibrija lett az év rovara

A Magyar Rovartani Társaság három olyan rovarfajt bocsátott közönségszavazásra tavaly, melyek közös tulajdonsága, hogy egyik sem az, aminek látszik: kacsafarkú szender, keleti rablópille és az ékfoltos zengőlégy. Toronymagasan nyert a kacsafarkú szender (Macroglossum stellatarum), talán mert sokaknak kedves ez a hazánkban is igen gyakori rovar.

A kacsafarkú szender a lepkék (Lepidoptera) rendjébe, azon belül a szenderek (Sphingidae) családjába tartozik. A legtöbb szender alkonyatkor és éjjel repül, nappal „szendereg”, de nem így a kacsafarkú! Nappal táplálkozik, a kolibrikhez hasonlóan lebegve szívogatja hosszú pödörnyelvével a virágok nektárját, majd hirtelen, gyors mozgással bármely irányba, akár hátrafelé is képes tovaröppenni. Igen fontos szerepe van a beporzásban, percenként száznál is több virágot látogathat meg.

Nevét a potroha végén látható fekete-fehér farpamacsról kapta, ami repülés közben egyfajta kormánylapátként funkcionál. A szenderek kiváló repülők, a kacsafarkú is vándorlepke, a telet Dél-Európában tölti. Hazánkban májustól októberig látható, bár időnként épületekben lehet találni áttelelő példányokat.

Aki szeretne benne gyönyörködni a kertjében vagy az erkélyén, az ültessen levendulát, petúniát, loncot, nyári orgonát, zsályát, lángvirágot vagy szarkalábat. Ha kertünk egyik sarkában nem csak dísznövényeket ültetünk, hanem meghagyjuk a galajféléket, akkor szaporodóhelyet is nyújtunk a szendernek. A kacsafarkú hernyója ugyanis galajfélék leveleivel táplálkozik, A tetszetős, zöld színű hernyó bábozódás előtt barnára színeződik.

Zöld hernyója apró fehér pettyekkel sűrűn hintett, oldalán hosszanti fehér csík húzódik. A 8. potrohszelvényükön tüskeszerű nyúlvány látható. Fotó: A. M. Liosi