Hírek, aktualitások

A Kiskunsági Nemzeti Park áprilisi programajánlója

Április hava esős legyen, hogy a gyökér igyon-egyen, jó bor legyen a szőlőhegyen. De ha túlságosan nedves, a csigáknak kedvez. Szent György havában történik az állatok kihajtása. Nincs ez máshogy a Kiskunsági Nemzeti Park szürke marha és bivaly gulyáival sem. Az állatok már alig várják, hogy  téli széna helyett friss füvet legelhessenek.

 

PROGRAMOK A TERMÉSZET HÁZÁBAN  (6000 Kecskemét, Liszt F. u. 19.)

Április 2., 17 óra               Ötórai zöldtea – Természetismereti előadás sorozat a Természet Házában

A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában                              Előadó: Lóránt Miklós, KNPI

A részvétel ingyenes.

 

Időszaki kiállítás:

Koncz Bisztricz Tamás természetfotó kiállítása

Megtekinthető: április 15-május 25-ig

 

Április 17.            Föld napja a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában

A Föld napja alkalmából a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság közös programot szervez az Interaktív Tudástár, a Csemete Egyesület és a Somogyi Könyvtár Agóra Gyermekkuckója közreműködésével, melyre szeretettel várjuk a térség oktatási intézményeinek diákjait és az egyéni érdeklődőket! Természetvédelmi, környezetvédelmi témájú játékok; bemutatók, kísérletek kicsiknek és nagyoknak. Előadások óránként. Ideális program osztályoknak a szombati munkanapra.

A részvétel ingyenes.

Óvodás, iskolás csoportokat előzetesen jelentkezéssel várunk! A jelentkezéseket érkezési sorrendben tudjuk fogadni kapacitásunk erejéig.

A programokra előzetes jelentkezés: Ábrahám Krisztián, +36 30/638-0297, abrahamk@knp.hu

 

Április 16.            Világjáró Klub

Rózsa Bella          Az "Aranydenevérek, rózsaszín galambok" szigete - Mauritius

A részvétel ingyenes.

 

Április 30.            Világjáró Klub

Ratkai János        Jordánia - Indiana Jones és Arábiai Lawrence nyomában a sivatagban, barangolás ókori műemlékek között, bibliai helyszíneken

A részvétel ingyenes.

 

TÚRÁK A KISKUNSÁGI NEMZETI PARKBAN

 

Április 6.              Hajnali túzokles Apajpusztán

Korán kell kelnie annak, aki a nemzeti park természetvédelmi őre vezetésével szeretné meglesni a nászruhás, dürgő túzokkakasokat. Az élmény megéri ezt a kis kényelmetlenséget! Saját gépkocsi szükséges!

Találkozó: 6:00, Bugyi községben a református templom melletti parkolóban

Részvételi díj: felnőtt 900 Ft, diák és nyugdíjas 600 Ft, családi jegy (2 felnőtt és min. 2 gyerek) 3000 Ft.

Információ, jelentkezés: Lóránt Miklós, 30/336-4850

A túrán résztvevők maximális létszáma 20 fő. Regisztráció a jelentkezés sorrendjében történik. Nagy létszámú jelentkező esetén akár több túrát is indítunk!

 

Április 6.              Csillagséták nemzeti parkjainkban: Föld alatt és föld felett

Csillagászati bemutatóval egybekötött természetismereti túra. A Bajai földikutya-rezervátum természetvédelmi terület és élővilágának bemutatása, sötétedés után pedig ismerkedés a csillagos égbolt csodáival.

Találkozó: 17:00, Baja, a volt Szegedi úti katonai gyakorlótér területe

Információ, jelentkezés: Tamás Ádám, 30/450-9227

A részvétel ingyenes.

 

Április 14.            Gyógyteák és gyógynövények - túra a szegedi Fehér-tónál

A környezetünkben is megtalálható gyakoribb gyógyhatású, házilag is felhasználható növényeket és feldolgozásuk módját ismerjük meg túránk során és néhány gyógyteát is megkóstolhatunk.

Találkozó: 9:00, a Tisza-völgyi Bemutatóháznál (E5 út; a 158-as km szelvénynél.)

Megközelítés: Szegedről helyközi buszjárattal vagy személyautóval az E5-ös úton.

Részvételi díj és kiállítás-belépő: felnőtt 1500 Ft, diák és nyugdíjas 1000 Ft, családi jegy (2 felnőtt és min. 2 gyerek) 3000 Ft.

Információ, jelentkezés: Ábrahám Krisztián, 30/638-0297, abrahamk@knp.hu

 

Április 20.            Kirándulás a szikesek világába

A fülöpszállási vasútállomástól indulva a Duna-völgyi főcsatorna, majd mellékcsatornája mentén sétálunk ki a Kelemen-székre és ismerkedünk meg a szik élővilágával. Ezután a „túzok-torony” irányába gyalogolunk a pusztán, majd a Csonka-tornyot látogatjuk meg. Utunk végét homoki élőhelyen tesszük meg Soltszentimre vasútállomására. Innen vonattal megyünk vissza Fülöpszállásra.

A program egész napos, a túra hossza körülbelül 20 km.

Találkozó: A találkozó időpontját a résztvevőkkel egyeztetjük, ezért előzetes bejelentkezés mindenképpen szükséges! Találkozó Fülöpszálláson, a vasútállomásnál.

Részvételi díj: felnőtt 1200 Ft/fő, kedvezményes 800 Ft/fő, családi jegy (2 felnőtt és min. 2 gyerek) 3000 Ft, ami a vonat költségét nem tartalmazza.

Információ, jelentkezés: Morvai Edina edi@kolon-to.com, 70/411-8445

 

Április 26.            Sziki barangolás és túzokles Miklapusztán

A szikes talajok és az Európában egyedülálló, jól fejlett szikpadkák jelentik a védett terület talajtani és geomorfológiai értékét. A környezetükből sokszor egy méterre is kiemelkedő szikpadkákon megcsodálhatjuk két hazai orchidea fajunkat, a pókbangót és az agárkosbort. A túra során a magyar puszták büszkesége, a túzok is szemünk elé kerülhet.

Találkozó: 8:30, Hartán a Művelődési Ház udvarán (Harta, Bajcsy Zs. u. 5.)

Részvételi díj: felnőtt 900 Ft, diák és nyugdíjas 600 Ft, családi jegy (2 felnőtt és min. 2 gyerek) 3000 Ft

Információ, jelentkezés: Gyurita István, 30/329-5250

 

MÁJUSI   ELŐZETES

Idén a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság lesz az országos Magyar Nemzeti Parkok Hete nyitóeseményeinek házigazdája. Május 25-26-án a tíz hazai nemzetipark-igazgatóság – karöltve a Muzsikál az Erdő Alapítvánnyal – ingyenes programokkal várja a zene- és természetszerető családokat, érdeklődőket Lakitelek-Tőserdőn.

Programok: Kézműves foglalkozások, bábelőadás, íjászat, lovagoltatás, táncoktatás, hangszerbemutató, Ciróka Bábszínház, Lóca Együttes, Por zenekar. A Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai szakvezetéses erdei sétával és rövid kenutúrákkal várják az érdeklődőket.

Magyarország 10 nemzeti parkjának standjain nem csak hazánk természeti értékei mutatkoznak be, hanem  azok a termelők és termékeik is, akik Nemzeti Parki Termék védjeggyel rendelkeznek. A délután során olyan neves fellépők nyújtanak majd egyedülálló zenei csemegét, mint a miskolci Reményi Ede Kamarazenekar, az Aurin Leánykar és a Fonó Zenekar.

Június első hetében a hazai nemzeti parkok számtalan programmal várják ország szerte a látogatókat. A programokról a www.magyarnemzetiparkok.hu oldalon lehet olvasni.

 

Várjuk rendezvényeinkre!

KNPI Ökoturisztikai és környezeti nevelési osztály

A programok változhatnak, bővülhetnek.

A Kiskunsági Nemzeti Parkról folyamatosan friss híreket olvashat a www.knp.hu oldalon , vagy a www.facebook.com/KiskunsagiNemzetiPark oldalon.

Keresse a hazai nemzeti parkok programjait a www.magyarnemzetiparkok.hu oldalon,

vagy a  közösségi oldalon: https://www.facebook.com/MagyarNemzetiParkok