Programok

Elektromos kerékpáros Kolon-kerülő túra

Találkozó: 9:00, Izsákon, a KNPI Homokhátság Tájegységének központjában (Izsák, Báthori u. 47., a Fodor Kft. egykori telephelye)
Részvételi díj: felnőtt 7500 Ft/fő; gyerek, nyugdíjas és nagycsaládos 6250 Ft/fő
Információ, jelentkezés: Jelentkezés kizárólag online módon, az alábbi gombra kattintva és kitöltve az űrlapot 2020. október 10-ig. Max. 10 fő.

A túra betelt, több jelentkezőt nem tudunk fogadni. Köszönjük megértését!

A túra során korszerű, elektromos rásegítéssel hajtott trekking kerékpárokat használunk. Táv: 50 km, Izsák – Páhi – Soltszentimre – Kisizsák – Izsák

A Kolon-tó körül vezető, részben természeti környezetben haladó körtúra kitekintést nyújt a lápokra, láperdőkre, láprétekre, homokbuckákra. A Kolon-tó keleti oldalán különleges láprétek húzódnak, melyek gazdag élővilágát ismerhetik meg a kerékpározók. A Páhi-réteken és Pecznyik-erdő körüli gyepeken ősszel az őszi kikericsek tömegesen virítanak. Soltszentimre határában a mezőgazdasági kultúrtáj látványa varázsol el minket. A fülöpszállási Rekettyés mocsárrétjein gyalogosan barangolunk, és a Káposztási-turjános égeres láperdőjét is így fedezzük fel. Utunk végén megismerjük a Kisizsák melletti kisebb, természetesebb tölgyes erdőfolt élővilágát.

Általános tudnivalók:

 • A túra díja: felnőtt 7500 Ft/fő; diák, nyugdíjas és nagycsaládos 6200 Ft/fő. Fizetés a helyszínen, készpénzzel lehetséges. Számla igényét kérjük, előre jelezze az alábbi e-mail címen: oktatasio@knp.hu.
 • A túrára maximum 10 fő jelentkezhet. Jelentkezés kizárólag online módon lehetséges az oldal alján lévő Jelentkezni szeretnék gombra kattintva.
 • Találkozó helyszíne: A túrák kezdő- és végpontja a KNPI Homokhátság Tájegységének központja (Izsák, Báthori u. 47., a Fodor Kft. egykori telephelye). Az autóval érkező túrázók a helyszínen tudják hagyni az autójukat.
 • A találkozó időpontja: reggel 9.00 óra. Indulás előtt rövid tájékoztatást adunk a túráról és az elektromos kerékpár használatáról, majd mindenkinek beállítjuk a nyereg magasságát és kipróbálhatja a kerékpárt. Körülbelül 9:30-kor vágunk neki a túrának.
 • A túra csak a KNPI által biztosított e-kerékpárokkal valósítható meg, saját kerékpárral történő csatlakozás nem lehetséges.
 • A KNPI által biztosított e-kerékpárok között férfi és női kerékpárok vannak S-M-L méretezéssel. Ez nem jelenti azt, hogy minden esetben minden jelentkező részére a saját méretének megfelelő méretű kerékpárt tud biztosítani a túraszervező.
 • Rossz idő esetén (tartós eső, rossz látási viszonyok, e-kerékpározásra alkalmatlan útviszonyok) a meghirdetett túra elmarad, esőnap nincs.
 • A túra során számítani kell arra, hogy lehetnek olyan szakaszok, melyek nem kerékpározhatóak biztonsággal, így itt tolni kell majd a kerékpárokat akár néhány kilométeren keresztül is (például futóhomokos részeken).
 • A túraszervező egyéni védőfelszerelésként kerékpáros bukósisakot és láthatósági mellényt biztosít, melyet minden résztvevőnek kötelezően viselni kell a túra során. Saját bukósisakot és láthatósági mellényt lehet használni.
 • Az e-kerékpárok (trekking) általános felszereltsége: az érvényben lévő KRESZ szabályozásnak megfelelően első és hátsó világítás, valamint a külső köpenyek fényvisszaverő csíkkal vannak ellátva. Az e-kerékpár hátsó csomagtartóval rendelkezik, ehhez igazítottan kell a túrára szánt úti csomagot összeállítani.

Fontos figyelmeztetés, mielőtt jelentkezik egy túrára, kérjük, ez alábbiakat alaposan olvassa el!

 • A vezetett túra során lehetnek olyan szakaszok, melyek a földút állapotától függően (pl. mély futóhomok vagy sár) nem kerékpározhatóak biztonsággal. Ezeken a részeken tolni kell a kerékpárt. Az e-kerékpár súlya nagyobb, mint egy hagyományos kerékpáré, ezért igényel némi erőfeszítést a jármű tolása nehéz terepen. A szervezett túra így nem teljesen csak kerékpáros élményt, hanem egy kicsi kalandtúrát is ígér :).
 • A túrára 14 év alatti gyermek nem jelentkezhet.
 • Védőfelszerelésként ajánlott a könyök- és térdvédő, nap vagy víztiszta védőszemüveg. Ezeket a túraszervező nem tud biztosítani.
 • Az e-kerékpár túrákra elsősorban olyan személyek jelentkezését várjuk, akik rendszeresen kerékpároznak, fizikális kondíciójuk jó állapotú.
 • A KNPI által meghirdetett e-kerékpár túrák közepesen nehéz kategóriába soroltak a homokos földutak kerékpározhatósága, valamint a kerékpárok többletsúlya miatt.
 • A túrák alatt a baleseti kockázat magasabb, mint egyéb, szervezett (gyalogos) túra során. A nagyobb kockázatot a túrázó a jelentkezésével tudomásul veszi.