Hírek, aktualitások

Visszaszorulóban a Szosznovszkij-medvetalp

2017 júniusban már hírt adtunk arról, hogy mintegy 800-1000 tő virágzó Szosznovszkij-medvetalpra (Heracleum sosnowskyi) bukkantunk a Kiskőrös melletti Ökördi-lápok két, egymáshoz közeli, nehezen megközelíthető helyszínén.

A növény a zellerfélék családjába tartozó, ernyős virágzatú, évelő, több méteresre növő özönnövény. Hatalmas mennyiségben tartalmaz furokumarint, amely a bőrre kerülve erősen fényérzékennyé teszi azt. Ha az érintett bőrfelületet UV-sugárzás éri, kipirosodik, viszketni kezd, és 24-48 órán belül égési sérülésekre emlékeztető hólyagok jelennek meg rajta. Orvosi kezelés nélkül maradandó károsodást okozhat.

A megtalált állomány irtását haladéktalanul megkezdtük. Gondot okozott a helyszín megközelítése, tekintve, hogy vízállásos, sűrű nádas-gyékényes-magaskórós növénytársulásban nőttek a medvetalp tövek, ezért a munkagép részére megközelítő utat kellett kézi erővel vágni, továbbá számos növényfolt géppel nem hozzáférhető helyen nőtt. Figyelembe kellett venni továbbá a növény veszélyes voltát is, ezért vegyvédelmi ruhában kellett dolgoznunk ott, ahol a munkagép nem tudott bejutni.

A nagy, összefüggő állomány miatt első körben mechanikai irtás mellett döntöttünk, amelyhez erdészeti szárzúzót használtunk, illetve ahol ezt nem lehetett, kézi motoros fűkaszával távolítottuk el az egyedeket.

Akkor is tudtuk, hogy évekig tartó munka áll előttünk, mivel a medvetalp aggresszíven terjedő, rendkívül szívós növény. 2017 óta több, mint tízszer kezeltük a területet vegyszeresen és mechanikusan is, legutóbb 2019 novemberében.

Beavatkozás után újra megjelennek a sarjak

 

Szárzúzás 2019. novemberben

 

Ennek hatására az állomány nagyságát sikerült 5% alá szorítani. Hátradőlni azonban még nem lehet, mert magjai 10-15 évig is csíraképesek maradnak a talajban, ezért minden évben legalább egyszeri mechanikai és vegyszeres kezelést kell továbbra is alkalmazni a magról kelt egyedek visszaszorítására.

A Szosznovszkij-medvetalp őshazája Kelet-és Közép Kaukázus, Északkelet-Törökország, Örményország, Grúzia és Azerbajdzsán. Természetes elterjedési területén élőhelyei a hegyi patakpartok, hegyi rétek, patakmenti magaskórósok. Fényigénye miatt elsősorban a nyílt élőhelyeket képes meghódítani, záródó, fás vegetáció alatt fokozatosan visszaszorul. Szaporodása generatív, a magok az anyanövény közvetlen közelében szóródnak, de vízzel és széllel való terjedés is igazolt. Hazánkba Kárpátaljáról kerülhettek be magjai a Tisza-menti területekre az 1980-as években. Magyarországon szórványos előfordulása ismert csak, 2014-ben Gergelyiugornyán találtak több példányt. Ahol felbukkan, azonnal meg kell kezdeni a kiirtását.

Ha valaki Szosznovszkij- vagy kaukázusi medvetalpat vél felfedezni valahol, belterület esetén értesítse az önkormányzatot, külterület esetén pedig az illetékes kormányhivatalt.