Hírek, aktualitások

VIII. Fehértavi Darvadozás – a madárvonulás dél-alföldi ünnepe

Idén már 8. alkalommal rendezzük meg a Fehértavi Darvadozás – a madárvonulás dél-alföldi ünnepe elnevezésű népszerű rendezvényünket 2019. november 9-én a Szegedi Fehér-tónál. A rendezvényközpont idén is a szatymazi Postakocsi Csárda.

Az ősz egyik leglátványosabb természeti látványossága a darvak ezreinek vonulása a Dél-Alföldön. A kelet-európai állomány egyik kiemelt gyülekezési helye a szegedi Fehér-tó és környéke. Az itt megpihenő darvak a szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat pedig a lecsapolt halastavakon töltik.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság több daruleső túrát is szervez ebben az időszakban, a Fehértavi Darvadozás azonban több ennél. November 9-én változatos programokkal várjuk a családokat a szatymazi Postakocsi Csárdánál. Vadállat bemutató, játszóház, kézműves foglalkozások, lovaskocsizás, madárgyűrűzési bemutató is színesítik a napot. 15:00 órakor Sándorfalváról, Macskási-gyeptől indul a darunéző túra, amikor megtekintjük a Fehér-tó napnyugta előtti darumozgalmát.

Programok:
6:00 Hajnali túra a Fehér-tóhoz. Találkozó és indulási helyszín: Macskási-gyep

7:00-13:00 Programok a Szalakóta Látogatóközpontban. Lesz madárgyűrűzési bemutató, játszóház, játékos vetélkedő, szakvezetéses túrák. Szervező: MME

8:00-13:00 Kisvonatozás a Fehértavi Halvasúton. A Fehértói Halászcsárdától minden egész órakor indul kisvonat a KNPI Kutatóházig.

9:00-15:00 Játszóház és kézműves foglalkozás, természetrajzi előadás a darvakról, helyi termék bemutató, bábos mesesarok, a Szegedi Vadaspark bemutatkozása, lovaskocsizás. (A lovaskocsizás ára 200 Ft/fő, a kocsisnál kell fizetni.)

11:00 Bemutatkozik Samu, a KNPI méreg- és tetemkereső kutyája

12:00 Gyermekrajz pályázat eredményhirdetése

13:00 Tóth Gábor vadállat bemutatója

15:00 Daru búcsúztató – a darvak esti behúzásának megtekintése. Indulás: Sándorfalva, Macskási-gyep

18:00 Fotós futam eredményhirdetés és vetítés a nap képeiből

A rendezvény helyszínei között közlekedő kisbuszt ingyenesen igénybe lehet venni!