Hírek, aktualitások

Videófilm is megörökíti a július végi önkéntesmunkát

Elkészült a videófilm a Ma egy fészek, holnap az óceán! természetvédelmi akciósorozat kiskunsági eseményéről!

A Fülöpházi-buckavidéken szorgoskodott a Varázslatos Magyarország „Ma egy fészek, holnap az óceán” nevű természetvédelmi akciósorozatának önkéntes csapata július végén.  Az idei első akción résztvevő lelkes profi és amatőr fotósok a Báránypirosító tanösvény mentén egy elgyomosodott homokbuckát nyílt homokfelszínné alakítottak át.

Fotó: Varázslatos Magyarország

Ennek egyik oka az volt, hogy tehermentesítsük az északabbra lévő, fokozottan védett területen található két utolsó megmaradt mozgó homokbuckánkat. A fokozottan védett területre ugyanis nem látogatható, de mégis sokan megteszik ezt, mivel a különleges látványt nyújtó futóhomokot szeretnék látni. Az érzékeny gyepterületben ezzel akaratlanul is kárt lehet tenni.

A Báránypirosító tanösvény a védett Fülöpházi-buckavidék szabadon látogatható részén van. Egy invazív növényekkel elgyomosodott, magasfeszültségű vezetékek alatt lévő, fekvése szerint viszont kellően széljárta homokbuckát választottunk ki arra a célra, hogy bemutassuk a homokfelszínt. A látogatók itt megtekinthetik a mozgó homokbucka jellemző tájképi felszínformáját és elképzelhetik, milyen lehetett egykor a Homokhátság mozgó felszíne, miután 35-40 ezer évvel ezelőtt a Duna letette ide a hordalékát. A területen 11-12 ezer évvel ezelőtt erdőssztyepp környezet alakult ki, de kisebb futóhomok mozgások az elmúlt 2500 évben is kialakultak az állatállomány legelése nyomán, különösen a honfoglaló magyarok és a XIII. században itt megtelepedő kunok élettevékenysége következtében.

Köszönjük a fáradozást a résztvevőknek, köszönjük Varázslatos Magyarország!