Hírek, aktualitások

Petéző sávos pohók Kunpeszér környékén

Asztalos Tibor és Koszta Mihály terepbejárás közben egy nőstény sávos pohók (vagy sávos szövő) egyedet figyeltek meg a közelmúltban Kunpeszér környékén. Az állat peterakásáról még egy rövid videóit is sikerült készíteniük.

De mi is az a sávos pohók?

A sávos pohók (Lemonia dumi) az őszi szövők (Lemoniidae) családjába tartozik.

Sötétbarna szárnyain halvány pikkelyezettség figyelhető meg, amelyeken keresztbe egy-egy világos sáv húzódik, valamint az elülső szárnyakon két körfolt is látható. A tor erősen szőrözött, világosbarna színű. A 42-52 mm szárnyfesztávolságú fajnál megfigyelhető az ivari dimorfizmus: a hímek csápja erősebben fésűs.

Az imágók szeptember elején kelnek. A párzást követően csomókban álló, barna-fehér sávos petéit gyermekláncfűre (Taraxacum officinale), keszeg salátára (Lactuca serriola), hölgymál- (Hieracium spp.) és oroszlánfog fajokra (Leontodon spp.) rakja.

A hernyók a következő év április végén kelnek ki, amelyek alapszíne sötét, oldaluk fekete és fehér harántsávokkal tarkított, testük pedig vörös szőrökkel borított. A bebábozódás június végén történik. A bábok áttelelését követően az imágók a következő évben kelnek ki.

Hazánkban a sík- és dombvidékek rövid füvű területein és legeltetett füves területeken figyelhetjük meg. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10 000 Forint.

A  videó az alábbi linken érhető el:

https://www.youtube.com/shorts/5J4iMpzi1o4

Videófelvétel: Koszta Mihály