Hírek, aktualitások

Önkéntesek is segítik a rákosi vipera védelmét

2020-ban 26 önkéntes összesen 436 terepnapot töltött a kiskunsági vipera-élőhelyeken, és végeztek hasznos tevékenységet a rákosi vipera védelme érdekében. Jóval többen, mint a korábbi években, pedig a járványügyi korlátozások jelentős kihívások elé állítottak minket és az önkénteseket is. A szabályokat betartva egyesek önálló terepi munkával látták el feladataikat, mások kisebb csoportokat alkotva hetekre leköltöztek a projektterületre, elszigetelve magukat a fertőzés lehetőségétől.

Önkéntesek adatot rögzítenek egy térinformatikai applikációban. Fotó: Rák Gergő

Önkénteseink segítségünkre voltak a vipera és más hüllőfajok monitoringja során, valamint a potenciális ragadozók felmérésben is részt vállaltak. Külön kiemelendő a ragadozó-kizáró hálórendszer tartóoszlopainak elhelyezésében és a lehálózásban nyújtott munkájuk.

A rákosi vipera hatékonyabb védelméhez szükséges ismeretek biztosítása érdekében, az önkéntesek közül nyolcan a tudományos diákköri munkájukat, szakdolgozatukat, diplomamunkájukat vagy PhD kutatásukat is a projekthez kapcsolódóan végezték.

Ezúton is köszönjük a sok segítséget, a természetvédelemre fordított időt és energiát! Reméljük, 2021-ben is találkozunk!

Önkéntesek „fehértáblás” vegetáció-struktúra mintavétel közben. Fotó: Guller Zsófia
Az állományfelmérés során talált rákosi vipera. Fotó: Mizsei Edvárd
Csoportkép a ragadozókizáró-hálórendszer építésében részt vevő önkéntesek egy részéről. Fotó: Schneider Viktor