Hírek, aktualitások

Napsütötte gyepek aranyló dísze

A fakó tél után egymás után robbannak be a színek a természetben. A figyelem magára vonásában élen jár a tavaszi hérics, melynek impozáns méretű, aranysárga virágai messziről vonzzák a tekintetet. Talán ez az oka, hogy a boglárkafélék családjába tartozó növény tudományos nevét (Adonis vernalis) a görög-latin mitológiából ismert Adoniszról, Vénusz kedveséről, a férfiszépség félistenéről kapta.

tavaszi hérics
Fotó: Tóth Tímea

Magányosan fejlődő, általában bokrosodó évelő növény, márciustól májusig virágzik. Beporzásáról különböző rovarok gondosnak, magjainak terjesztéséből a hangyák is kiveszik a részüket.

Zölden és szárítva is igen erősen mérgező hatású növény, a legelő állatok is elkerülik. Bár hazánkban sokfelé megtalálható, az Alföld jelentős részéről eltűnt. Főleg száraz gyepeken, legelőkön, irtásréteken, karszt-bokorerdőkben, ligetes, melegkedvelő tölgyesekben találkozhatunk vele. Az egykor mértéktelen gyűjtése miatt (gyöktörzse vizelethajtó, szívnyugtató hatású) és élőhelyeinek fogyatkozása következtében mára védettséget élvez. Természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Tavaszi héricset látott? Töltse fel az adatot a Vadonlesőre!

A tavaszi hérics is szerepel a Vadonleső önkéntes adatgyűjtő programjában. A nyitott szemmel járó természetkedvelők által gyűjtött adatok szakmai ellenőrzést követően bekerülnek a hivatásos természetvédelem adatbázisába, a Természetvédelmi Információs Rendszerbe (TIR).

Az adatokat fel lehet tölteni a Vadonleső oldalára IDE KATTINTVA, de érdemes letölteni a Vadonleső alkalmazást a telefonunkra INNEN.

tavaszi hérics
Fotó: KNPI archívum

 

tavaszi hérics
Fotó: Kiss Mónika