Hírek, aktualitások

Megtévesztéssel csalogatja a méheket a piros madársisak

A bugaci erdőben is nyílik ez a ritka erdei orchideafaj.

A május-júliusban nyíló piros madársisak egyik legszebb színfoltja erdeinknek. A Kiskunságban homoki nyáras-borókásokban, tölgyesekben, erdei fenyvesekben, kiszáradó láperdőkben fordul elő. Magassága leginkább 30-50 cm, de ennél kisebb vagy nagyobb is lehet.

Fotó: Filotás Zoltán

Laza fürtvirágzatában 3-10 pirosas-lilás virág található, melyek harangvirágra hasonlítanak. Nem véletlenül, mivel a nektárt nem termelő növény így csalogatja magához az erdei harangvirágok beporzását végző művészméheket, melyek így a madársisak beporzását is elvégzik. Mivel a művészméhek korhadó holtfákban készítik fészküket, a piros madársisak élőhelyén feltétlenül szükséges a holtfa jelenléte.

A Kiskunsági Nemzeti Parkban Bugacon, a megújult Boróka tanösvény mentén is felfedezheti a figyelmes természetjáró e szép orchidea most virágzó példányait.

Kérjük, hogy a növények megfigyelésekor, fotózásakor körültekintően járjanak el, óvatosan mozogjanak körülötte, nehogy letapossák. Nem csak azért, mert hazánkban védett faj és károsítása törvénybe ütköző cselekedet (természetvédelmi értéke 10 000 Ft), hanem hogy mások is meg tudják csodálni ezt a szépséget.

Fotó: Filotás Zoltán