Hírek, aktualitások

Megérkeztek és hamarosan tovább is állnak a „rózsaszín seregélyek”

Nagy számban vannak most hazánkban vonuló pásztormadarak. A Kiskunságban Tiszaalpáron, Bugacpusztaházán, Apajon és Bába-széken figyelték meg csapataikat kollégáink az elmúlt napokban, de szinte az egész Alföldön jelen vannak. Kelet-Európa és Ázsia mérsékelt övi sztyeppéin fészkelő madarak évről évre megjelennek nálunk májusban, a tavaszi vonulásuk során.

 A seregélyek rokonságába tartozó, de azoknál színesebb pásztormadarak kisebb-nagyobb csapatai május vége felé szoktak nálunk megjelenni, és június elejére rendszerint el is tűnnek. Hol többen, hol kevesebben érkeznek, ilyen szempontból meglehetősen kiszámíthatatlanok. Vannak évek, amikor inváziószerűen lepik el Közép-Európát, és az is előfordul, hogy évekig nem jelennek meg. Pontos okát nem tudni ennek a hektikusságnak, így a madárbarátok minden évben némi izgalommal várhatják, vajon mire lehet tőlük számítani? Idén mindenesetre tömegesnek mondható a jelenlétük. Időnként még fészkelnek is nálunk, legutóbb 1994-95-ben a Hortobágyon volt erre példa. Költőterületük Kelet-Európa és Ázsia mérsékelt övi sztyeppéi és félsivatagos területei. A telet Dél-Ázsiában, a Közel-Keleten vagy Észak-Afrika partvonalán töltik, tavaszi hazatérésük során érintik Közép-Európát.

pásztormadár
Fotó: Kovács Sándor

Nevüket arról kapták, hogy a legelő nyájakat, csordákat előszeretettel követik, és a környezetükben található rovarokat szedegetik. Kedvelik a sáskákat és más egyenesszárnyúakat, de szívesen táplálkoznak a gyümölcsösökben is.

Népies neve rózsaseregély, mivel rendszerint seregélycsapatokba vegyülve láthatjuk, tollazata pedig rózsaszín és fekete.

Elsősorban alföldi környezetben, füves pusztákon van esélyünk látni őket. Érdemes alaposan megfigyelni a szemünk elé kerülő seregélycsapatokat és a legelő csordákat. Bár a cseresznye érése kicsit csúszásban van az idén, de mivel ez az egyik kedvenc csemegéje, a cseresznyések környékén is járjunk nyitott füllel és szemmel.

Azt egyelőre még nem tudhatjuk, idén fészkelni is fognak-e hazánkban, vagy júniusban olyan hirtelen, ahogy jöttek, ismét eltűnnek.

pásztormadár
Fotó: Kovács Sándor
pásztormadár
Fotó: Kovács Sándor
pásztormadár
Fotó: Kovács Sándor