Hírek, aktualitások

Még virítanak a nőszirmok a Duna-Tisza közén

A Kiskunságban járva még sokfelé megcsodálhatjuk a május-júniusban nyíló, nagyobb termetű nőszirom fajokat, a mocsári, a szibériai és a fátyolos nőszirmot. A mocsári nőszirom sárga virágai már messziről vonzzák a szemet, de a helyenként szintén tömegesen nyíló szibériai és fátyolos nőszirom kék virágai is látványosan virítanak. A meleg miatt most már lassan virágzásuk végére érnek, de a vizesebb területeken még szép példányokat találunk.

A nőszirmok magyar nevüket a sziromszerűen ellaposodó, a virág színével megegyező színű bibéjükről kapták, míg tudományos nevük – Iris, ami görög eredetű, és szivárványt jelent – a változatos, majdnem a teljes színskálát felölelő virágaira utal.

A nőszirmok gyökerét az ókorban gyógyszerként (köhögés, hasfájás, kígyó- és skorpió-marás ellen), és szépítőszerként, a mai pirosítók előszeleként alkalmazták: a benne lévő kalcium-oxalát tűkristályok izgatták a bőrt, ami így kipirosodott.  A viktoriánus korban a nőszirom port az édességeknek kölcsönzött aromájáért kedvelték, illetve gyógyászati alkalmazásai is voltak. Napjainkban főként kozmetikai összetevőként használják a kék vagy kerti nőszirom szárított gyökérének őrleményét: parfümök aromájának és színének a rögzítésére alkalmas, továbbá illatosító púderek, és - gyengéd fogfehérítőként - fogkrémek összetevője lehet.

Hazánkban nyolc fajuk fordul elő természetes módon, közülük hat a Kiskunságban is él: a mocsári nőszirom, a szibériai nőszirom a fátyolos nőszirom, a homoki nőszirom, a tarka nőszirom és az apró nőszirom.

A pompás látványt nyújtó mocsári nőszirom olyan gyakori, hogy nem is védett. Nem válogat az élőhelyekben, a kiszáradó árkok, csatornák szélén éppúgy megtalálható, mint természetes élőhelyein, a mocsárréteken, sásréteken, vízállásokon. Lakiteleken a Tősfürdő és a tőzegbányatavak közötti réten már messziről láthatjuk élénksárga foltjait, de a Konytvirág tanösvényről a Sulymos-kilátóhoz kanyarodva a kilátó körül egészen közelről megcsodálhatjuk most már lassan elnyíló virágait.

Mocsári nőszirom. Fotó: Bán Csaba

A lápréteken tenyésző szibériai nőszirom állományait például a kunadacsi temetődomb körül vagy Petőfiszálláson, a Pálosszentkút Kegyhely mellett láthatjuk.

Szibériai nőszirom. Fotó: Kovács Éva

A láprétek és enyhén szikes rétek száraz gyepek felé mutató szegélyében élő fátyolos nőszirom már kisebb egyedszámban van jelen, de például a Böddi-széken is előfordul.

Fátyolos nőszirom. Fotó: Mile Orsolya

A szintén nagyon dekoratív sötétlila-barnás cirmos tarka nőszirom a zártabb homoki gyepeket, száraz tölgyeseket kedveli.

Tarka nőszirom. Fotó: KNPI