Hírek, aktualitások

Második alkalommal is népszerű volt a Rákosi vipera monitorozó képzés Bugacon

Szép számmal érkeztek a természetvédelem, valamint a hüllők iránt érdeklődő korábbi és leendő önkéntesek a második Rákosi vipera monitorozó képzésre. A háromnapos esemény (2023. április 7-9.) keretében a résztvevők megismerkedhettek a rákosi vipera védelmi programmal, a fokozottan védett kígyó életmódjával és élőhelyével, valamint az állományok nyomonkövetésének elméleti és gyakorlati aspektusaival.

Mivel a rákosi vipera rendkívül jól rejtőzködik, és nagyon nehezen észlelhető, ezért az állományváltozások kimutatásához úgynevezett ismételt mintavételt végzünk, vagyis azonos területre többször visszatérve számoljuk az egyedeket, amelyhez önkéntes felmérők segítségére is szükségünk van. Dr. Mizsei Edvárd bemutatta a résztvevőknek a módszerek elméleti hátterét, a monitoringban alkalmazott programokat és adatgyűjtő alkalmazásokat, és a rákosi viperáról való tudnivalókat.

monitoring képzés
A résztvevők megismerkedhettek a rákosi vipera nyomonkövetésének elméleti és gyakorlati aspektusaival is. 

Dr. Vadász Csaba, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság őrszolgálati csoportvezetője a Felső-Kiskunság kiemelt jelentőségű természeti értékeit, valamint azok megőrzésének lehetőségeit muatatta be a megjelenteknek.

csoportkép, monitoring képzés
A képzés résztvevőinek egy csoportja. 

Bízunk benne, hogy a képzések eredményeként számos önkéntes csatlakozik a rákosi vipera védelmére irányuló tevékenységekhez, hozzájárulva a faj hosszú távú fennmaradásának megalapozásához.

A tematikus képzési programnak a CSEMETE Egyesület Bugaci Oktatóközpontja biztosított bázist, amelyet ezúton is köszönünk!

 

Szöveg és fotók: Schneider Viktor