Hírek, aktualitások

Madarászsuli-szakkör Kunadacson

Kunpeszér és Kunadacs térsége természeti értékekben rendkívül gazdag területeket ölel fel. Gondoljunk csak a homoki erdőssztyeppek napjainkra fennmaradt egyik legértékesebb képviselőjére, a Peszéri-erdőre, továbbá itt említhetjük a fajokban igencsak bővelkedő Peszéradacsi-réteket is.

Kifejezetten fontos, hogy a helyi fiatalok megismerjék környezetük természeti kincseit és azok összefüggéseit. Ezért az idei tanévben kibővült a kunadacsi Szent Margit Katolikus Általános Iskola szakkörlistája a Madarászsulival, amelyet Schneider Viktor, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság egyik munkatársa vezet. A felső tagozatos diákok részvételével zajló tematikus foglalkozások képet adnak nemcsak a madárvilág, hanem az élőhelyek sokszínűségéről, az egyes fajokat veszélyeztető tényezőkről, valamint a védelmük lehetőségeiről. Továbbá számos izgalmas fizikai és kémiai kísérlet segítségével szeretnénk rávilágítani a természeti rendszerek egységességére, komplexitására és sérülékenységére.

A szakkör résztvevői bagolyköpeteket vizsgálnak. Fotók: Schneider Viktor

A tantermi oktatás keretében szerzett elméleti tudásanyag kiegészül a gyakorlati és terepi tapasztalatokkal is. A szakkör résztvevői eddig növényhatározást végeztek, vízmintát elemeztek, valamint bagolyköpetet vizsgáltak. A tanév második felében szeretnénk további kirándulásokat és madárgyűrűzéseket szervezni, illetve madárodúkat készíteni a gyerekekkel.

Az intézmény udvarán kihelyezett madáretetők folyamatos ellenőrzését és karbantartását a szakkör résztvevői végzik.

A foglalkozások célja nem csupán az elméleti és gyakorlati ismeretek átadása, hanem a környezetükért és a természet megóvásáért tenni akaró fiatalok természetvédelmi szemléletének kialakítása és megerősítése is. Igazgatóságunk előremutató együttműködést folytat az egyes oktatási intézményekkel, köztük a kunadacsi Szent Margit Katolikus Általános Iskolával, ennek megfelelően a két szervezet közös munkájának elmélyítéséhez nagy mértékben hozzájárulnak a szakkörök.

A Madarászsuli résztvevői egy meggyűrűzött erdei fülesbagollyal. Fotó: Sipos Bernadett