Hírek, aktualitások

Látott már csilpcsalpfüzike fészket?

Talán Ön is elgondolkodott már azon, hogy a szemünk elé kerülő madarak hova helyezik tojásaikat. Számos faj esetében könnyen fellelhetjük azok fészkeit, és szerencsés esetben még a fiókák felcseperedését is végigkövethetjük. Ugyanakkor akadnak olyanok, akik nem túl könnyen felderíthető helyeken nevelik utódaikat. A napokban kollégánk egy csilpcsalpfüzike fészekre bukkant, amelynek megtalálása szintén nem könnyű feladat. A földre helyezett, ököl méretű oldalbejáratos fészket Tiszaszigeten, egy tölgyerdő nyiladékán találta Puskás József.

A hazánkban gyakorinak tekinthető csilpcsalpfüzike (Phylloscopus collybita) nevét a jellegzetes, erőteljes „csilp csalp” hangzású énekéről kapta, amely árulkodik a faj jelenlétéről. Talajon fészkel, ugyanakkor a táplálékbázisát szolgáló rovarokat, hernyókat, pókokat a fák lombkoronájában, a levelekről szerzi. Az enyhébb téli időszakokban egyes példányai áttelelnek, de alapvetően rövidtávú vonuló (Földközi-tenger partvidéke).

Csilpcsalpfüzike (fotók: Puskás József)

Többnyire egész Európa területén honos, változatos élőhelyeken költ, de általában a sűrű aljnövényzetű erdőket kedveli, viszont a teljesen zárt erdőket kerüli. Időnként felelhető az árterekben és a parkokban is. Gömb alakú zárt fészkét a tojó építi a földön, vagy az aljnövényzetben. Fészekalja 4-6 tojásból áll, évente kétszer költ.

A földre helyezett, ököl méretű oldalbejáratos fészeket nem könnyű megtalálni

A csilpcsalpfüzike hazánkban védett faj, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.