Hírek, aktualitások

Fanyűvő Kupa a Peszéri-erdőben

Július 10-én, szombaton rendezte meg Igazgatóságunk az Oakeylife projekt keretében az ország első, erdei élőhelykezelési versenyét a Peszéri-erdőben. A természetvédelmi célokat szolgáló megmérettetésre hét csapat nevezett. A feladat nem volt könnyű, négy és fél órán át kellett inváziós, fásszárú növények magoncait kihúzkodniuk kézzel, törekedve arra, hogy teljes gyökérzettel távolítsák el az egyedeket. A körülmények nehezítették a feladatot, hiszen sűrű aljnövényzetben, meglehetősen sok szúnyog társaságában kellett dolgozniuk a rekkenő hőségben.

emberek erdőben
Fotó: Schneider Viktor

A legtöbb magoncot a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (volt SZIE) Gödöllői Campusának csapata távolította el, így ők nyerték a Peszéri Fanyűvő Kupát. Különdíjat kapott a Madárvédők elnevezésű csapat. A hivatásos természetvédőkből és civilekből álló csoport azzal nyerte el a Peszéri-erdő Doktora címet, hogy tagjai szakították be a legkevesebb gyökeret, és ők tisztították meg a legalaposabban a parcelláikat.

A versenyre 7 szervezet nevezte csapatát: Kunpeszér Község, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Gödöllői Campusa, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusa, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, illetve egy hivatásos és amatőr természetvédőkből álló csoport is indult, Madárvédők néven.

nyertes csapat
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Gödöllői Campusának csapata vihette haza a Fanyűvő Kupát. Fotó: Tóth Attila
csapat
A Madárvédők csapat különdíjat, a Peszéri-erdő Doktora címet kapta. Fotó: Tóth Attila

A Peszéri Fanyűvő Kupa alkalmával 24.954 db invazív faegyedet távolítottak el a versenyzők, leginkább nyugati ostorfát, mirigyes bálványfát és zöld juhart. Ezzel egy több mint 9000 négyzetméteres területet tisztítottak meg az inváziós fásszárú növényektől, amelynek nagy jelentősége van, hiszen ezen növények rendkívüli károkat okoznak a természetvédelmi szempontból értékes területeinken: átalakítják a természetes életközösségeket, kiszorítják az őshonos fajok egy részét.

magoncok
Eltávolított invazív magoncok. Fotó: Schneider Viktor
csapat
Fotó: Schneider Viktor