Hírek, aktualitások

Elkezdődött a túzokdürgés a Kiskunságban

Már február második felében megfigyelhető volt az öreg túzokkakasok rivalizálása, vetélkedése, amelyet megelőzött a téli tollruhájuk cseréje. Mindez jól mutatta, hogy hamarosan megkezdődik hazánk egyik leglátványosabb madárnásza, a túzokdürgés. Az elmúlt napokban több helyszínen is sikerült megfigyelniük kollégáinknak ezt a nem mindennapi jelenséget.

Mi is a dürgés?

Ez egy bonyolult szertartás, amelynek célja a tojó madarak csalogatása. A rituálé során a hím egyedek vizuálisan és akusztikusan is bizonyítják az utódnemzésre való alkalmasságukat. A dürgő madarak látványos változáson mennek keresztül: a szárnyaikat úgy forgatják, hogy azok fehér rózsákra emlékeztetnek, a felfújt torokzacskó miatt a bajusztollak az égnek merednek, valamint a faroktollakat a hátukra vetik. A párválasztási szertartásba átfejlődött kakasok harmad-, negyed fordulatokkal tipegnek, a kifordított szárnyak fel, s alá himbálóznak, mindemellett „buffanó” hangot hallatnak.

A túzokdürgés fő időszaka általában március közepétől egészen április végéig-május elejéig tart. Ilyenkor a kakasok már hajnalban elfoglalják a dürgéshez kiszemelt helyeiket. A párzások nagy része is ebben az időszakban történik. A sikeres légyottokat követően a tojók elhagyják a dürgőhelyeket, és megkezdik a kotlást, majd a fiókanevelést.

Csapatba verődött túzokkakasok. Fotó: Kocsán Gábor

A dürgés hazánk talán leglátványosabb madárnásza. Fontos, hogy a túzokokat a dürgési időszakban semmilyen emberi zavarás ne érje. A szaporodás sikeressége jelentős részben azon is múlik, hogy háborítatlan körülmények között menjen végbe a nász. Éppen ezért a madarakat csak távolról, jellemzően 500-1000 méterről szabad megfigyelni.

Az alábbi videót Lóránt Miklós kollégánk készítette a csapatba verődött viaskodó túzokkakasokról:

Amennyiben szeretne Ön is betekintést nyerni e fokozottan védett, ritka madárfaj életébe, vegyen részt a túzokleső túráinkon, valamint látogasson el a Túzokünnep programunkra április 27-én!

Túzokleső túra időpontok a Felső-Kiskunságban 2024-ben:
2024. április 14., 21., 28.,  május 5., 12., 19.

 

Találkozó: 6:00 óra, Bugyi, református templom melletti parkoló

Jelentkezés a KNPI túzokleső túráira:

Április 14. - https://www.knp.hu/hu/programok/korareggeli-tuzokleso-turak-apajpusztan-567

Április 21. - https://www.knp.hu/hu/programok/korareggeli-tuzokleso-tura-apajpusztan-568

Április 28. - https://www.knp.hu/hu/programok/korareggeli-tuzokleso-tura-apajpusztan-569

Május 5. - https://www.knp.hu/hu/programok/korareggeli-tuzokleso-tura-apajpusztan-570

Május 12. - https://www.knp.hu/hu/programok/korareggeli-tuzokleso-tura-apajpusztan-571

Május 19. - https://www.knp.hu/hu/programok/korareggeli-tuzokleso-tura-apajpusztan-572

A túrához saját gépkocsi szükséges, valamint akinek van, mindenképpen hozzon távcsövet!

Előzetes jelentkezés szükséges! Jelentkezés kizárólag online, a knp.hu weboldalon, a kiválasztott túránál lehetséges! A túrákon a résztvevők maximális létszáma 20 fő. Jelentkezéskor részletes e-mailt küldünk a túráról. A jegyeket kérjük a túravezetőnek a helyszínen bemutatni.