Hírek, aktualitások

Bővült a Kiskunsági Nemzeti Parki Termék védjeggyel rendelkezők köre

Újabb ízletes termékek nyerték el a Kiskunsági Nemzeti Parki Termék védjegy használatának a jogát. A termelők átvehették az ezt elismerő okleveleiket Kecskeméten, a Természet Házában 2019. november 14-én.

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságtól eddig 27 termelő több, mint 100 terméke kapta meg eddig a Nemzeti Parki Termék védjegyet. Most négy termelő kilenc terméke nyerte el a védjegyhasználat jogát, közülük hárman első alkalommal pályáztak termékeikkel erre a különleges címre.

A Nemzeti Parki Termék védjeggyel rendelkező termékek esetében alapvető elvárás, hogy elsősorban helyi nyersanyagokból készüljenek. Kiemelt szempont, hogy a termék minőségével, megjelenésével vagy más kivételes tulajdonságával jól reprezentálja a térség természeti, táji és kulturális sajátosságait, továbbá a pályázó tevékenységét a helyi hagyományokra és helyi sajátosságokra, a térség munkaerő kínálatára alapozva végezze. Természetesen elengedhetetlen, hogy a termék, szolgáltatás megfeleljen a hazai és európai uniós követelményeknek, és illeszkedjen a fenntartható fejlődés elvéhez. A védjegy használati jogának odaítélésekor figyelemmel kell lenni arra is, hogy a pályázó tevékenysége mintaértékű legyen más termelők, szolgáltatók előtt.

A védjegy a vásárlók és fogyasztók számára garanciát jelent, hogy a termék, szolgáltatás az adott régióból származik, környezetkímélő módon előállított, jó minőségű, és az adott területhez, kulturális örökséghez, helyi hagyományokhoz és értékekhez közvetlenül kapcsolódik.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén előállított védjegyes termékek között az élelmiszerek vannak többségben: mézek, sajtok, kolbászok, szörpök, lekvárok és borok. A kézműves termékek között szerepel szappan, szalmadíszek, fából készült termékek és ékszerek.

2019 őszén az Igazgatóság új védjegyhasználati pályázatot írt ki. Ezúttal négy termelő jelentkezett, valaki egy, valaki több termékkel is. Köztük van olyan, aki már korábban is nyert termékére védjegyhasználati jogot. A bíráló bizottság valamennyi termék esetében

Új védjegyes termelőink és termékeik:

  • Agócs-Paluska Éva, Császártöltés – Örjegi vegyes virágméz
  • Görög András, Kunpeszér – erdei mézharmat, méhkenyér, propolisz-tinktúra, virágpor (vegyes virágméze 2018-ban már elnyerte a védjegyet)
  • Hegedűs Gábor, Hódmezővásárhely – Ártéri vegyes méz
  • Szekeres András, Soltszentimre – házi tejföl, túró és vaj

A szerződések aláírása és az oklevelek átadása egy műhelybeszélgetés keretében zajlott. Ugró Sándor  igazgató és Nagyné Grecs Anita védjegy-koordinátor bemutatta a védjegyrendszer működését, annak előnyeit és lehetőség nyílt kötetlen beszélgetésre, tapasztalatcserére is.

Gratulálunk a nyertes pályázóknak!