Naprózsa Erdei Iskola - Fülöpházi-buckavidék

Naprózsa - Programok, modulok iskolásoknak

Általános iskolásoknak (alsó és felső tagozat)

Foglalkozásokat tartja: Grecs Anita

 • Madárbarát kert, avagy madárodú parkba-költöző és állandó madaraink megfigyelése
  Foglalkozás időtartama: 2 óra
  Beszélgetés a madarakról, miközben a gyerekek megtanulják a távcső használat és játékos feladatok segítségével megismerhetik odúlakó madarainkat. Ezután az erdei iskola laborjában elemezzük a terepen talált gyűjteményünket.
 • Homokbuckák madarai
  Foglalkozás időtartama: 2-3 óra
  A foglalkozás alkalmával a diákok megismerkedhetnek a homokbuckák különleges éjszakai és nappali madárfajaival. A sötétben különösen nagy segítségükre lesz a hallásuk, szaglásuk és tapintásuk. A foglalkozás a sötét szobában zárul, ahol interaktív játék keretein belül megismerkedhetnek az éjszaka aktív állatok hangjaival.

 • Élet a buckák között, avagy a régi tanyavilág kapcsolata a természettel
  Foglalkozás időtartama: 2-3 óra
  Vajon őseink hogyan élhettek a homokbuckák között? Tudtak-e valahonnan vizet nyerni? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ a foglalkozás során, miközben megismerhetjük a régmúlt használati tárgyait is és teszünk egy rövid túrát egy régi tanyához.
 • Naprózsa és társai, avagy a növényfajok alkalmazkodása a szélsőséges időjárási körülményekhez
  Foglalkozás időtartama: 2-3 óra
  Foglalkozásunk alkalmával a gyerekek a homokbuckák növényzetét ismerhetik meg, többet nagyítóval is megvizsgálunk. Rácsodálkozhatnak, mennyire változatos, dinamikus a növényzet kialakulása ebben a régióban. A foglalkozás a homokbuckák között kezdődik és a Naprózsa ház udvarában ér véget.

Naprózsa

 • Buckalakók, avagy különleges állatok a homokbuckák között
  Foglalkozás időtartama: 2-3 óra
  A gyerekek játékos feladatok segítségével nyomozhatják ki, milyen állatok élhetnek a homokbuckák között és a Báránypirosító tanösvényen, ahol rövid túrát is teszünk. A foglalkozás az erdei foglalkoztatóban ér véget.
 • Hangyaleső, a kis falánk!
  Foglalkozás időtartama: 2-3 óra
  Minden, amit erről az izgalmas recésszárnyú rovarról és életéről tudni lehet! A foglalkozáson testközelből átélhetik a gyerekek a hangyaleső átalakulását. A modult interaktív játékokkal zárjuk.

Fülöpházi buckavidék

 • Aranysakál
  Foglalkozás időtartama: 2-3 óra
  Sokszor bizonyos élőlényeknél feltesszük a kérdést: szerethetjük vagy féljünk tőle? Az aranysakál is ilyen állat, „őt” elemezzük természetvédelmi szempontból is. Beszélgetünk ennek a különös ragadozónak az életmódjáról, táplálkozásáról és viselkedési szokásairól.
 • Éjszaka hangjai - Helyszíne: Naprózsa ház felső foglalkoztató
  Foglalkozás időtartama: 1 óra
  Ezt a modul azoknak az erdei iskolás csoportjainknak ajánljuk, akik szálló vendégként is nálunk maradnak. Az éjszaka aktív élőlények hangjaival ismerkedünk. A foglalkozást este tartjuk. 
 • Manó túra - Kincskeresés kicsiknek és nagyoknak
  Foglalkozás időtartama: 2-3 óra
  Főleg óvodás és alsós korosztálynak javasoljuk.
  A legkisebbek kíváncsiságát a legnehezebb kielégíteni. Így a foglalkozás során az óvodás korosztályt is szívesen látjuk. A természetben található kincseket összegyűjtjük és az erdei foglalkoztatóban nagyítók segítségével kielemezzük.
 • „Gyönyörű szép Szalakóta”, avagy ismerd meg a homokbuckák legszebb madarát!
  Foglalkozás időtartama: 2-3 óra
  Ezt a foglalkozást májustól javasoljuk. A gyerekek egyik legszebb madarunkkal ismerkedhetnek meg a Garmada tanösvényen, és ha szerencsénk van, bepillantást nyerhetnek a szalakóták hétköznapjaiba is. Végül szituációs és társasjátékok segítségével mélyíthetik el tudásukat.

Szalakóta