Hírek, aktualitások

Szép eredményeket értek el a Tudományos Diákköri Konferenciákon a viperás önkénteseink

A hazai egyetemek minden ősszel megrendezik a tudományos diákköri konferenciák (TDK) helyi fordulóit, amit tavasszal követ az országos OTDK verseny (Országos Tudományos Diákköri Konferencia). A rákosi vipera védelmi LIFE-projekt önkéntesei közül kilenc hallgató indult a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnál végzett kutatásával az Állatorvosi Egyetemen, a Debreceni Egyetemen, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen, a Soproni Egyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen rendezett TDK konferenciákon, közülük hárman még 2022-ben kvalifikálták magukat az OTDK-ra. A helyi TDK-án a kilenc hallgató közül öt hallgató első helyezést (Rák Gergő, Simics János, Kriston-Kőműves Nóra, Wenner Bálint, Molnár Mónika Mercédesz) ért el.


Az idén áprilisban megrendezett 36. OTDK-án az Agrártudományi Szekció Természetvédelmi állattan tagozatában első (Simics János), a Biológia Szekció Természetvédelmi biológia tagozatában harmadik (Rák Gergő), míg az Állatökológia, faunisztika, taxonómia tagozatban különdíjat (Tisza Ádám) értek el a hallgatók. 

A rákosi vipera védelmének szerves részét képezik az élőhelyrekonstrukciós munkálatok, amelyekhez önkénteseink is előszeretettel csatlakoznak. Továbbá lehetőségük van bekapcsolódni a projekt keretében zajló monitoring adatgyűjtésébe, valamint a konzervációbiológiai kutatásokba is. Az önkéntesek közül néhányan szakdolgozatukat is a projekt keretében készítik, és rendszeresen részt vesznek a tudományos diákköri versenyeken.

A hozzánk csatalakozó önkénteseknek lehetőségük van bekapcsolódni a projekt keretében zajló monitoring adatgyűjtésébe, valamint a konzervációbiológiai kutatásokba is. (Fotó: Schneider Viktor)

 

A hallgatók vizsgálták a gyephasznosítás és a legelőnyomás hatását a rákosi vipera kiskunsági állományaira, az élőhelyszerkezet minőségét és a búvóhelyek elérhetőségét, a viperát zsákmányoló ragadozómadarak aktivitását, a rézsikló táplálkozását, valamint az élőhely-helyreállítási tevékenységek sikerességét és a rákosivipera-keresőkutyás egység hatékonyságát is.


Gratulálunk a hallgatóknak és bízunk benne, hogy a jövőben is töretlen lendülettel dolgoznak a rákosi vipera és hazánk természeti értékeinek hatékonyabb védelméért és jobb megismeréséért.

Az OTDK-n résztvevő hallgatók (balról: Kovács Gergő, Rák Gergő, Tisza Ádám, Wenner Bálint) egy csoportja és temavezetőjük, dr. Mizsei Edvárd.