Hírek, aktualitások

Sikeresen neveltek fiókákat a hamvas rétihéják Szank környékén

Újabb hamvas rétihéja fiókák repültek ki, de ezúttal Szank környékén. A leginkább nádassal benőtt vizes élőhelyet – amely a térség vízpótlási koncepciójában is érintett – még június 27-én ellenőrizte Somogyi István természetvédelmi őrkerület-vezető kollégánk. Ekkor figyelt fel a fokozottan védett hamvas rétihéják jelenlétére. A nádasban, ahol a fészkelés megkerült nem terveztek semmilyen kezelést és beavatkozást, ezáltal várható volt a sikeres költés is. Július utolsó hetében Tóth Tímea gyepvédelmi tanácsadó a területen járva már a három frissen kirepült fiókát kapta lencsevégre.

A nyár- és fűzfákon vajon hol "rejtőznek" a fiókák?
A három fióka kinagyítva az előző képről, érdemes újra megnézni az első képet.
Fotók: Tóth Tímea

A fokozottan védett hamvas rétihéja (Circus pygargus) a nyílt, mozaikos élőhelyek, gyepek és szántóterületek ragadozó madara, fészkét a talajra építi. Országosan mintegy 70 párt ismernek, de valós állományuk ennél magasabb lehet, nagy részük (30-40 pár) a Kiskunságban él.

Hamvas rétihéja hím. Fotó: Hencz Péter
A hamvas rétihéja fiókák a tojókhoz hasonlóan barna színűek, csak az öreg tollruhás hímek egyöntetű hamuszürkék.
Fotó: Tóth Tímea

A költőhelyek változó tulajdonviszonyai, az alulkezelt területek támogathatóságának hiánya, az egyre szárazodó élőhelyek, a nem megfelelő élőhely-kezelés, valamint a tojásokra és fiókákra veszélyt jelentő fajok (vörös róka, aranysakál, vaddisznó) erősödő állományai a rétihéják költési sikerét gyakran negatívan befolyásolják. Mindemellett joggal bízhatunk abban, hogy a tradicionális költőhelyekre összpontosított védelmi intézkedések sikeres megvalósítása komoly segítség lehet az itteni állomány megőrzéséhez.

 

Szöveg: Ifj. Turny Zoltán

gyepvédelmi tanácsadó