Hírek, aktualitások

Rákosi vipera élőhelyek helyreállítása a Felső-Kiskunságban

Rekettyefüzesek gyökérzónás kotrásának munkálatai kezdődtek a Felső-Kiskunságban „A rákosi vipera természetvédelmi helyzetének javítása a Pannon régióban” című LIFE projekt keretében.

A rákosi vipera visszaszorulásában közrejátszó okok közül az egyik leglényegesebb az élőhelyeinek eltűnése. A viperák olyan nedves és száraz gyeptípusok alkotta réteken, legelőkön képesek fennmaradni, ahol az élőhely változatos mikroklímát és gazdag táplálékbázist biztosít. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság ezért élőhely-rekonstrukciókkal és a legjelentősebb veszélyeztető tényezők negatív hatásainak közömbösítésével kívánja helyreállítani a faj felső-kiskunsági állományainak természetvédelmi helyzetét.

A rekettyefüzesek által feltöltött lápteknők gyökérzónás kotrása következtében növekszik az időszakos többletvízhatásnak kitett élőhelyek kiterjedése, valamint a rákosi vipera vedléséhez nélkülözhetetlennek tartott időszakos felszíni vízborítással és magas páratartalommal jellemezhető élőhelyfoltok kialakulása. Ezek a vizes élőhelyek nem csak a rákosi vipera, de sok más faj, például a kétéltűek szaporodására is kedvező hatással lesznek.

Az első tesztjellegű beavatkozásokat követően mintegy 10 hektárnyi területen valósul meg a rekonstrukció Kunpeszér és Kunadacs térségében.

Kapcsolódó cikk: Folytatódik a rákosi vipera védelme, elstartolt az új projekt, 2019. NOVEMBER 22.

Fotó: Schneider Viktor
Fotó: Schneider Viktor
Rákosi vipera. Fotó: Mizsei Edvárd