Hírek, aktualitások

Még fellelhetők a homoki báránypirosító virágai a buckákon

Nyári eleji kirándulásaink alkalmával még találkozhatunk a nyílt homoki gyepek egyik karakteres növényével, a homoki báránypirosítóval (Alkanna tinctoria). Ez a védett növény már kora tavasztól mutatja apró kis kék virágait.

Nevét a gyöktörzséből kivont festékanyagáról (alkannin) kapta, amelyet a birkapásztorok olykor a bárányok jelölésére használtak. Továbbá élelmiszerek, kozmetikumok, kelmék, bútorok színezésére egyaránt alkalmazták, illetve a kozmetikai ipar még ma is felhasználja termesztett példányait (például szappanok színezésére).

A népi gyógyászat hasmenés és bőrbántalmak ellen alkalmazta, miután azonban belsőleges használata májkárosító lehet, ma már nem javasolják fogyasztását.

Az érdeslevelűek (Boraginaceae) családjába tartozó növény serteszőrökkel ellátott szára és levele szürkészöld. Virága élénk sötét-égszínkék, a bimbók gyakran lilásak. Általában április közepén már virágaitól kéklenek a homokbuckák.

baranypirosito
A báránypirosító virágai sötét-égszínkékek. Fotó: Schneider Viktor

Még nem ritka faj, ugyanakkor a korábbi intenzív gyűjtéseknek, valamint az élőhelyek megszűnésének köszönhetően állományai lecsökkentek. Élőhelye taposásra és bolygatásra érzékeny.

baranypirosito_Bugac
Virágzó báránypirosító egyedek Bugacon. Fotó: Kiss Mónika

Homoki báránypirosító védett, szabadon nem gyűjthető növényfaj. Természetvédelmi értéke 5000 Forint.