Hírek, aktualitások

Kutyával is kerestük a földre pottyant parlagi sas fiókát

Szerencsésen végződött egy parlagi sas fióka kalandja. Történetét Sápi Tamás, természetvédelmi őrkerület-vezető meséli el:

„Solton az idei évben egy új parlagi sas fészek épült. A fészkelést folyamatosan figyelemmel kísértük, a drónos felvételek alapján láttuk, hogy egy fióka nevelkedik a fészekben. Az egyik nap azonban Farkas Tibor, a Solti Vécsey Vadásztársaság hivatásos vadásza hívott, hogy június utolsó hétvégéjén a vihar a fészket leverte a fáról. Kereste a fiókát, de nem találta, a szülőmadarak viszont a közelben mozogtak.

Másnap én is kerestem a fiókát, de én sem találtam a sűrű növényzetben, így kollégám Kis Viktor és Samu, a méreg- és tetemkereső kutya segítségét kértem. Viktorék péntek reggel jöttek keresni a fiókát, de nem sok reményt fűztünk ahhoz, hogy élve kerül meg. Szerencsére nem így lett, Samu rövid időn belül megtalálta a sértetlen parlagi sas fiókát a gabonatábla szélén.

parlagi sas fióka
A megtalált, még röpképtelen fióka

A leesett fészek fára való visszahelyezésében Sárkány József természetvédelmi őr sietett a segítségünkre, a gyűrűzésre pedig épp odaért Farkas Tibor és családja is. A fiókát Viktor felvitte a régi-új otthonába, így nagyobb biztonságban tudják a szülők felnevelni az egy szem utódjukat. A sikertörténethez az is hozzájárult, hogy a helyi vadásztársaság mindent megtesz, hogy a lehető legalacsonyabban tartsa a rókaállományt. Ez rendszerint az apróvadak és a védett, földön fészkelő madarak szempontjából fontos, de most a parlagi sasok is köszönetet mondhatnak ezért. Példaértékű az a hozzáállás, amit az illetékes vadgazdálkodótól láthattunk!”

parlagi sas fióka
Meggyűrűzve

természetvédelmi őr kezében fióka

parlagi sas fióka
Újra a fészekben

Samu, az Igazgatóság méreg- és tetemkereső kutyája a PannonEagle LIFE program jóvoltából 2017-óta áll a Természetvédelmi Őrszolgálat kötelékében, hogy felderítse mérgezés vagy egyéb bűncselekmény áldozatául esett védett és fokozottan védett fajok tetemeit és a mérgezett csalétkeket.

kutya
Samu, a KNPI méreg- és tetemkereső kutyája. Fotó: Kiss-Czakó Imre