Hírek, aktualitások

Ismét megrendeztük az erdei élőhelykezelési versenyünket a Peszéri-erdőben

Idén immár második alkalommal rendeztük meg a Peszéri Fanyűvő Kupát a Peszéri-erdőben, hazánk egyik legszebb alföldi erdejében. A csapatok feladata a rendkívül nagy természetvédelmi problémát okozó inváziós fafajok kisebb (általában 1-3 éves) egyedeinek teljességre törekvő, végérvényes eltávolítása volt. Ez egyáltalán nem könnyű feladat: ahhoz, hogy az eltávolított csemeték ne sarjadjanak újra, azokat teljes gyökérzettel együtt kellett kihúzni és ráadásul úgy, hogy a kijelölt versenyterületeken lehetőleg egyetlen darab se maradjon.

fanyűvő
A csapatok feladata az inváziós fafajok egyedeinek eltávolítása volt. Fotó: Schneider Viktor

A versenyt a Peszéri-erdőben rendszeresen dolgozó önkéntesekből verbuválódott csapat nyerte, ők húzták ki a legtöbb magoncot. Különdíjat kapott a Peszéri-erdőben dolgozó kutatókból összeállt csapat, akik azzal nyerték el a Peszéri-erdő Doktora címet, hogy  ők tudták a legmagasabb (99%-ot meghaladó) arányban beszakadás nélkül, teljes gyökérzettel eltávolítani az inváziós fajok újulatát, és ők tisztították meg a legalaposabban a parcelláikat. Nagyon jól dolgozott a többi résztvevő is, csapatot indított Kunpeszér település a viperavédőkkel kiegészülve, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői Szent István, illetve keszthelyi Georgikon campusa, a Soproni Egyetem, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt., valamint a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

nyertesek
A II. Fanyűvő Kupa nyertes csapata. Fotó: Tóth Attila
doktorok
A Peszéri-erdőben dolgozó kutatókból összeállt csapat nyerte a Peszéri-erdő Doktora címet. Fotó: Tóth Attila

A versenyzők nagyon hatékonyan dolgoztak, összesen 35.693 db inváziós faegyedet távolítottak el, leginkább nyugati ostorfát, kései meggyet, mirigyes bálványfát és zöld juhart. Ezzel egy csaknem 3,5 hektáros (több mint 35.000 négyzetméteres) területet tisztítottak meg az inváziós fásszárú növényektől. Mivel ezen a területen a magtermő korú egyedek eltávolítása már korábban megtörtént,  így a visszaszorítani kívánt fajok helyben mag eredetű újulata nem keletkezik. Ezáltal a megtisztított területek hosszabb időre fellélegezhetnek az inváziós fajok nyomása alól.

Az inváziós növények térhódítása az egyik legnagyobb problémát  jelenti a hazai és a nemzetközi természetvédelemben is. Nagy területeken és gyorsan képesek terjedni, az őshonos fajokat kiszorítják, a természetes társulásokat átalakítják, elszegényítik. Ha nem avatkozunk be, nem tölgyek, nyárak vagy kőrisek alkotják majd alföldi erdeinket, hanem leginkább olyan inváziós fafajok, amelyek a Peszéri-erdőben is nagy területeket fertőztek már meg. 

A Felső-Kiskunságban elterülő Peszéri-erdőben évek óta folyik ez a rendkívül nagy kézimunka igényű tevékenység, melyben több száz önkéntes vesz részt, és már vannak sikereink, látjuk az inváziós fafajok visszaszorításának pozitív hatásait az erdő élővilágára.

előadás
Szakmai előadásokra is sor került. Fotó: Schneider Viktor