Hírek, aktualitások

A Nyárlőrinci-erdőben tevékenykedtünk a tarka sáfrányos tisztások fenntartásáért

A február az a hónap, amikor sűrűn előkerülnek a motorfűrészek, fűkaszák, ágvágók, metszőollók és gereblyék. Miután cserjeirtást és fűavar-eltávolítást végeztünk egyhajúvirág élőhelyeken, kitakarítottuk a szegedi Fehér-tó egyik tóegységében a sirálytelepnek otthont adó Korom-szigetet, majd eltávolítottuk a két éve telepített illatos csengettyűvirágokra túlságosan ránőtt vegetációt, most egy tarka sáfrány élőhely került sorra a Nyárlőrinci-erdőben.

erdőben dolgozók
Fotó: Varga Tímea

A tarka sáfrány a száraz homokterületek sztyepprétjein, homoki tölgyesek tisztásain, erdőszegélyekben fordul elő. A Nyárlőrinci-erdő erdőssztyepp-tölgyesében is szép állományai vannak – bár jóval kisebb egyedszámban, mint például a Dél-Alföldön, éppen ezért itt fokozottan ügyelünk is rá. A már virágzásnak is indult sáfrányok érdekében egyes helyeken szükség van a nemkívánatos cserjék és az év során a növény lelőhelyeire rádőlt fák eltávolítására, a fűavar kaszálására és lehordására.

Az erdei tisztások, gyepfoltok spontán cserjésedése és később erdősödése, túlzott fűavarosodása az erős árnyékoló hatás miatt az egyik veszélyeztető tényezője a fajnak. A kézi módszerekkel történő beavatkozás elősegíti ennek az apró, törékeny, hagymagumós növénynek a virágzását és fennmaradását, miközben hozzájárul az erdőssztyepp-tölgyes élőhely természetvédelmi helyzetének javításához is.

tarka sáfrány
Az erdősszytepp-tölgyesekben fontos a többek között a tarka sáfránynak is élőhelyet adó tisztások fenntartása (fotó: Kiss Mónika)

A Nyárlőrinci-erdő kiemelt jelentőségű Natura 2000 terület, a tarka sáfrányon kívül más védett és fokozottan védett növényfajok is előfordulnak itt. Ilyen az erdei szellőrózsa, a tarka nőszirom, vagy az ősszel virágzó homoki kikerics és a vetővirág.

A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozási Rendszer keretében Natura 2000-es védett fajként háromévente monitorozzuk a tarka sáfrányokat, idén is éppen felmérési éve van. Munkatársaink most kezdik több területen is az állományhatárok feltérképezését és a tövek számlálását, hogy lássuk, változott-e az állományok kiterjedése, illetve hogyan alakult a populációméret.

A tarka sáfrány védett faj, természetvédelmi értéke 10 000 forint.

erdőben dolgozók
Fotó: Szénási-Mata Ágnes
erdő
Fotó: Puskás József
tarka sáfrány
A kora tavasszal nyíló tarka sáfrány a beporzók egyik első nektár adó virága (fotó: Kiss Mónika)
erdei tisztás
A Nyárlőrinci-erdő tisztásainak fenntartása hozzájárul az erdőssztyepp-tölgyes élőhely természetvédelmi helyzetének javításához is (fotó: Kiss Mónika)